HONDEN OSTEOPAAT
NIJMEGEN 


 

Veel gestelde vragen:

 


Wanneer ga ik naar een hondenosteopaat?

 
Een hond is een meester in het verbergen van lichamelijke en geestelijk klachten. Meestal laten ze pas iets zien als ze echt last hebben of na een trauma. Je kunt dus altijd naar een hondenosteopaat om te laten controleren of je hond daadwerkelijk geen lichamelijke/geestelijke klachten heeft. Je kan zelfs onder periodieke controle gaan, voor de langere termijn.

Wanneer ga ik eerst naar de dierenarts?


Bij een acuut trauma of als je hond echt pijn heeft. Soms zal ik zelfs doorverwijzen naar een dierenarts als blijkt dat verder onderzoek noodzakelijk is. Daar waar pijnstilling nodig is deze ook zeker gebruiken. Deze kan de dierenarts voorschrijven. Soms komt het voor dat er direct overleg met een dierenarts nodig is, dit zal ik dan ook doen.

Wat is de beste leeftijd om met een hond te komen?


Dit kan op elke leeftijd, elke hond heeft er baat bij. Zowel jong als oud.
Je kan wel zeggen, hoe vroeger hoe beter.
Fokkers met pups zouden er goed aan doen hun pups te laten controleren met name als er (lichte) complicaties zijn geweest bij de geboorte. Hier kunnen pups maar ook de moederhond erg veel baat bij hebben. Elke soort geboorte kan veel impact hebben op de groei en voortgang van een hond. Daarbij is een goede start belangrijk. Is er bij het nest geen osteopaat geweest zou u erover kunnen nadenken een pup na te laten kijken bij thuiskomst in hun nieuwe omgeving.


Wat is het verschil tussen fysiotherapie en osteopathie?

Fysiotherapie concentreert zich voornamelijk op “Waar doet het pijn”.
Osteopathie richt zich voornamelijk op “Waarom doet het daar pijn”.
Met andere woorden, een fysiotherapeut onderzoekt in eerste instantie het lichaam van de hond en kijkt welke lichamelijke klachten de hond heeft. Vandaaruit maakt hij een behandelplan om de klachten bij de hond te verlichten. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk waar ook lichamelijke oefeningen aan te pas komen of soms hydrotherapie.
Een osteopaat kijkt verder. Deze zal gaan kijken waar de pijn, verlies van beweeglijkheid of andere klachten van oorsprong vandaan komen. Er kan namelijk een heel ander onderliggend probleem zijn. Dit kan het verschil uitmaken in het wel of niet terugkeren van eenzelfde klacht. Sommige klachten kunnen vanuit een orgaan of al het omliggende weefsel/fascia komen. Er kunnen ook klachten ontstaan vanuit een emotie of trauma die zich op lichamelijk vlak uiten. Het kan dus zomaar zo zijn dat de zichtbare klacht juist een symptoom is.
Het kan wel voorkomen dat u doorverwezen wordt naar een fysiotherapeut voor meer ondersteuning en/of spieropbouw.

 


 
 
 
E-mailen
Bellen
Instagram